Build up Nepal – Blogg & nyheter

Hur bygger man jordbävningssäkra hus… Så billigt att fattiga bybor som precis förlorat allt har råd?

June 8, 2015

Omfattningen av katastrofen i Nepal är överväldigande. 800 000 hus som är förstörda, 5 000 skolor har rasat. Monsunregnet börjar när som helst och hundratusentals familjer bor under presenningar och temporära plåtskjul.

Jag är tillbaks i Sverige. Det känns nästan lite surrealistiskt att vara här. Som att jag egentligen är i Nepal ändå. Jag är här för att träffa byggföretag, industrier och konstruktörer. Engagera dem för att hitta ett koncept som kan bli en del av lösningen. Leta sponsorer för att få igång bygget.

UTMANINGEN
Hur bygger man jordbävningssäkra hus. Långt ute på landsbygden där det saknas vägar. Så billigt att fattiga familjer som precis förlorat det lilla de ägde kan ha råd med dem?

structural-skeletton

 

KONCEPTET
Vi bygger billiga hus och skolor på landsbygden. Svenska och Nepalesiska konstruktörer och byggnadsarbetare håller på att jobba fram ritningarna.
Vi prefabricerar ett järnskelett till huset i Kathmandu. Detta gör byggnaden stabil och säker. Detta packas platt (som IKEA) och fraktas ut på landsbygden. Här letar vi upp de lokala entreprenörerna. Byggare, svetsare, murare. Vi låter svetsaren kopiera järnskelettet. Vi lär murarna hur man bygger med Earthbags och Compressed mud blocks. Tanken är att de ska kunna fortsätta efter att vi har lämnat. Vi bygger skolan och skeletten till de första husen till de fattigaste familjerna i byn. Vi lär de lokala entreprenörerna hur man kan bygga säkert med denna modell. Då kan de sälja konceptet vidare till de familjer som har råd att betala och få igång lokala företag. Tanken är att om vi bygger de första 25 husen så kan de fortsätta och bygga upp hela byn


Kailash, vår nepalesiska civilingenjör har lösningen på hur vi bygger billigt.

”Bygg inga väggar. Sätt upp stålskelettet och åk därifrån så bygger byborna själva. Om vi bygger den bärande delen, som gör huset säkert, visar hur man gör, bidrar med verktyg och sedan åker därifrån… Så lovar jag att om du kommer tillbaks några månader senare så har de byggt färdigt huset själva.”

Idén är brilliant. Kostnaden för varje hus sjunker till hälften. Vi kan bygga dubbelt så många.  Men de sociala effekterna av idén är kanske lika viktiga. Att bygga sitt eget hus skapar en stolthet. Det skapar möjligheter för lokala entreprenörer att sälja lösningar och skapa jobb. Risken för avundsjuka minskar. Istället för att bygga kompletta hus till några i byn bygger vi den viktigaste delen av huset till många fler.

Den 1 juli åker jag tillbaks till Nepal. Då måste ritningarna vara klara. Konstruktörer från Holtab i Tingsryd och Murarpoolen i Skåne jobbar med att ta fram de första ritningarna. Flera andra svenska företag och privatpersoner har gått in som sponsorer och engagerat sig.
Tidningen Driva-Eget hjälper till med insamlingsarbetet.  

Var med och sponsra de första husen!
Bankgiro: 5698-1673 – Tuki Nepal

10 Responses to Hur bygger man jordbävningssäkra hus… Så billigt att fattiga bybor som precis förlorat allt har råd?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *