Vår story

Att göra något på riktigt

Björn är en entreprenör som gjort något ovanligt. Lämnat Växjö och åkt till Nepal för att starta sociala företag. Han fick en galen idé, och lämnade det välkända för att förverkliga den, trots problem och svårigheter.
 
För Björn handlar det inte om att kunna svåra ord, det handlar inte om att lära sig modeller och koncept. Det handlar om att prova sig fram. Om att tro på en idé och genomföra den. Och att inte vara rädd för att misslyckas, att ändra sig eller att börja på nytt.
 
 

Från fattigdom och skräp till socialt företag

Björn åkte till Nepal när han var 19 för att han var trött på Sverige, han ville se något nytt, något annat. Han bodde under nästan 1 år tillsammans med tio föräldrarlösa ungdomar i Kathmandu. Detta förändrade hans tankesätt helt.

När Björn började var det inte alls meningen att det skulle bli ett företag, åtminstone inte ett som han skulle leda. Han såg sopor, högar som låg utanför dörren till lägenheten han delade med tio andra ungdomar i Kathmandus slum. Högar som när de blev allt för stora skyfflades ner i floden. I floden töms också de flesta toaletterna i området. Floden är även en arbetsplats för kvinnor som jobbar 14 timmar om dagen med att vada fram och tillbaka med tunga cementsäckar i korgar på huvudet för att transportera till byggen. 

Det fanns inga jobb. Inga möjligheter. Bara skräp och människor med en enorm drivkraft och vilja som aldrig fått chansen.
 

Startade företag från skräpet

Pappersåtervinning i Watabaran
 

Efter tre månader i Nepal startade Watabaran, ett företag som skulle återvinna papper från gatorna och tillverka julkort.

Den första november sålde de 3000 julkort till ett svenskt företag. Plötsligt var de tvungna att lära sig återvinna papper. Snabbt. Då använde Björn de pengar han skulle haft till hemresan för att anställa sina första medarbetare och experimentera med en fruktimixer, ett myggnät och ett par träramar. Leveransen kom fram innan jul.

Sedan dess har Watabaran utvecklats till ett professionellt företag där personalen är skicklig, där miljömedvetenhet formar verksamheten och där människor får en möjlighet att utvecklas. Watabaran arbetar tillsammans med svenska designers för att tillverka julkort, visitkort, dialogkort och andra produkter som säljs i bland annat Sverige, Frankrike och USA.

 
De flesta anställda kunde inte läsa och skriva. Så jag anlitade en lärare i Nepali som lärde alla läsa och skriva en timme varje dag innan jobbet. Det kostade 150 kr per månad att lära 20 personer läsa och skriva. Detta visade sig vara den mest lönsamma investering jag någonsinn gjort!

När jag kunde börja ge skriftliga instruktioner så hade plötsligt alla i företaget samma syn på vad vi skulle proucera och när det skulle levereras. Innan dess var det omöjligt att möte en enda deadline.

Detta är grundtanken bakom alla företag i Fair Enterprise Network. Bygga företag som gör sina affärer på ett sätt så att det bidrar till hållbar utveckling samtidigt som det är lönsamt.”

Parallellt med Watabaran har Björn startat Fair Enterprise Network AB, WebSearch, Subha briquettes, Mobilwebb AB och nu senast Childrens World Nepal.

Björn har stora tankar och idéer. Han ser möjligheter och utmaningar där andra ser problem och besvär. Mer än tio års erfarenhet av entreprenörskap i Nepal har dock lett till att han idag på ett konkret sätt arbetar för att förverkliga visionerna. Det som verkar stort och omöjligt kan brytas ner och bli till verklighet med hjälp av erfarenhet och hårt arbete.