Björns entreprenörstips

Vad är det som hindrar dig från att förverkliga din idé?

 

”Jag har inga pengar”.

Pengar är världens vanligaste ursäkt för att inte göra något alls. De som är duktigast på att starta företag är kvinnor i utvecklingsländer som lever under fattigdomsgränsen. De har verkligen inga pengar. Men det går ändå.

 Du behöver inte pengar för att förverkliga dina drömmar. Istället för att ta din mest storslagna och kostsamma idé, sätta huset i pant för att låna massor av pengar och sedan hoppas på att det fungerar så anpassa idén till dina förutsättningar och resurser. Har du inga pengar så har du inte.  Börja i liten skala och skaffa din första kund.

 

 

”Jag har inte tid”

Jag har inte tid. Vi har viktigare saker för sig än det man brinner för, det man drömmer om. Vi har viktigare saker för oss än att förändra sådant som är fel. Vi är alldeles för duktiga på att göra saker och ting till måsten. ”Innan jag förverkligar mina drömmar måste jag göra färdigt min mastersutbildning”. Sätt dig ner och fundera på vad det är du verkligen måste göra och vad det är du vill göra. Vi inbillar oss alltid att vi kommer ha mer tid sen.

Den som går på gymnasiet säger att: ”Jag har massor av idéer, men först måste jag gå klart min utbildning och läsa på universitetet”. Den som läst några år på universitet säger: ”Jag ska göra det här, det här, och det här.  Men först måste jag skaffa mig ett par års yrkeslivserfarenhet”. Det som har jobbat ett par år säger: ”Jag ska göra det här och det här, men vi har precis skaffat barn och det är lite fel timing just nu. Men när barnen blivit lite äldre, då ska jag genomföra mina idéer”. När barnen är vuxna och utflyttade säger vi: Jag vill göra det här, men första ska jag betala av studielån och huslån. Sen ska jag göra det jag brinner för”.

I femtioårsåldern har vi betalt av lånet och har fortfarande någon idé kvar. ”Fast nu är det bara några år till pensionen, så jag ska jobba riktigt hårt några år till så jag får en bra pension. Sen när jag är pensionär har jag all tid i världen att göra det jag drömmer om”. Pensionären säger: ”Jag önskar att jag hade förverkligat mina drömmar när jag var ung. Nu är det försent”.

Var man än befinner sig i livet kan man hitta den perfekta ursäkten till varför det inte passar just nu. Det finns alltid tusen ursäkter att inte göra det man brinner för. För att skjuta upp det till någon gång i framtiden . Det räcker inte att vänta till nästa år, nästa månad, nästa vecka eller ens imorgon. Det enda tillfälle du har att förändra, att förverkliga dina drömmar är idag. Det är här och nu.

 

”Du ska inte tro att du är något”

 Vi är alldeles för bra på att skapa undanflykter för att inte förverkliga våra drömmar och idéer. Vi har fått lära oss att det är fel att misslyckas. Rädslan för att misslyckas gör att vi skapar undanflykter. Vi har målat upp skräckbilder av vad som kan hända, hur man kan förstöra hela livet med ett misstag. Vi har byggt ett helt samhälle på att det ska vara tryggt och säkert. Och visst är det bra att känna sig trygg. Men vi har dragit det för långt. Det har blivit ett budskap om att inte gå utanför de bestämda ramarna, att inte våga tro på dig själv och dina egna idéer. Det är som att vår egen personliga demon sitter på axeln och säger ”det klarar du aldrig” eller ”Du ska inte tro att du är något”. I Sverige är vi alldeles för bra på att förstärka den rädslan. Samhället ger ett tydligt budskap om att den raka vägen genom skolan och universitetet till ett tryggt jobb är den du ska gå. ”Gör som alla andra och ingenting extra”. ”Skaffa dig ett riktigt jobb”.

Skit i vad du borde göra – gör det du vill göra, det du bryr dig om. Ge demonen på axeln en höger och bestäm dig för att lyssna på dig själv istället för andra.

 

”Det går aldrig”

Man kan alltid hitta tusen sätt att misslyckas med en idé. ”Det går aldrig”. Alla idéer som sticker ut får det svaret. Har inte du någon gång berättat en idé för en vän, chef eller kollega och fått svaret ”det går aldrig”?

 Är det kanske till och med så att du har sagt de orden till någon annan när de har berättat om något de brinner för?

 

Den som inte har misslyckats har aldrig försökt

 Känner du någon som aldrig har misslyckats? Det gör jag. Jag känner några personer som aldrig har gjort någonting alls med sina liv som de drömde om eller ville göra. De har inte misslyckats med något. Men jag skulle inte säga att de har lyckats heller. Om du försöker skapa förändring eller genomföra något du brinner för kommer det att misslyckas. Om det inte misslyckas tyder det på att det du gör inte är viktigt.

För Björn handlar det inte om att sluta vara rädd, utan att inte låta sig styras av rädslan. Att se varje misslyckande som ett bevis på att man har försökt.

Att misslyckas är nödvändigt. Den som inte misslyckats har aldrig försökt. Man vet att man gör något bra när man misslyckas flera gånger i veckan och det är riktigt jobbigt. Då gör man något som är värt att ägna sig åt. Det är skrämmande att göra något nytt, att tro på sig själv och sin idé. Känner du inte det är det något som är fel.  Då är det inte tillräckligt viktigt. För när något är viktigt är det skrämmande. Låt dig misslyckas. När du misslyckas kommer det att göra ont. Men om du känner att du har gjort ditt absolut bästa får du också kraft att lära dig från ditt misslyckande och försöka igen.