Boken – Det enda som räknas

Boken – Det enda som räknas

Av Björn Söderberg tillsammans med Lisa-Linnea & Mattias Flising

Det är inte miljöpolicyn som förändrar, utan hur ni omsätter den i lunchrummet och verkstadshallen. Det är inte det stora evenemanget ni gör en gång om året utan de små handlingarna varje dag som berättar vilket sorts företag ni är. Det är inte en brilliant idé som bygger ett lönsamt företag utan det är din envishet och drivkraft.

Björns historia handlar om att vägra acceptera världen som den är. Att våga gå utanför ramarna och försöka, utan att vara rädd för att misslyckas. Björn åkte till Nepal efter gymnasiet och upptäckte att det faktiskt går att göra skillnad. Hans berättelse om framgångar och misslyckanden under sina elva år som social entreprenör i Nepal inspirerar andra att förverkliga sina drömmar.

Det handlar inte om att lyckas eller misslyckas. DET ENDA SOM RÄKNAS är vad du gör, och varför du gör det.

Beställ boken här >>

Läs inledningen och första kapitlet här >> 

Det som gör Björn Söderberg till en av landets viktigaste samhällsentreprenörer är hans mod. Det gäller såväl infallet som att sticka till Nepal som tonåring, som idén att starta olika företag där. Men till listan kan vi med nya boken också addera modet att berätta om allt som gått fel.

Luddiga uppfattningar om platt ledarskap, insikten om att kunder köpte av sympati men inte av behov och historien om upptäckten av hur två av hans närmaste medarbetare systematiskt lurat honom. Allt finns i boken som därför utan tvekan är den bästa och viktigaste boken om samhällsentreprenörskap som hittils utkommit i Sverige. Även om det inte är något de mediakramade sociala entreprenörerna inte gärna talar om så misslyckas alla. Men det gör Söderberg – för det enda som räknas är att man lär sig av misstagen.

CSR i praktiken 

 

Björn är ett exempel på en person som har exakt samma motivation, passion och fokus som en traditionell entreprenör när han startar och driver lönsamma affärsidéer. Skillnaden är att han mäter den sociala vinsten framför den ekonomiska. Han är en social entreprenör som påminner oss om att vi alla har makt att förändra. Vi behöver bara använda den och inte luras av varken jantelag eller sådana undanflykter som att rätt tid kommer sen eller att vi inte kan bokföring och företagsekonomi.

Björn har gjort sig känd som en hands-on social entreprenör som snarare följt terrängen än kartan. Han vet mycket väl att det inte finns något färdigt recept när man förändrar världen. Han delar med sig av erfarenheter från sina oundvikliga misstag och sina lärdomar. Här finns verktyg och tips för alla som vill göra det enda som räknas – att skapa förändring och inte bara prata om den. Björn inspirerar och jag hoppas hans bok kan få många att våga ge jantedemonen en rak höger och sätta igång och förändra.

Maja Frankel, Director Ashoka, Skandinavien