Build up Nepal – Blogg & nyheter

Aldrig förr har jag sett så mycket mod och hjälpsamhet.

May 5, 2015

10 dagar efter jordbävningen i Nepal. 

Förödelsen i efter jordbävningen i Nepal är fruktansvärd. På landsbygden har hela byar utplånats, kvar finns stenhögar istället för hus och tusentals människor som kurar ihop sig under presenningar för att komma undan regn, sol och vind.

Men det kanske mest rörande är att se hur hela landet kämpar för att hjälpa. Hur Dinesh som äger butiken runt hörnet samlar ihop all mat i sin affär och kör iväg för att dela ut bland de drabbade. Hur min son och alla hans vänner volontär arbetar på sjukhusen och med att städa bland rasmassorna. Hur sjuksköterskor och läkare jobbar outtröttligt med att hjälpa skadade. Hur fattiga byggnadsarbetare ger sig ut för att volontär arbeta och bygga bostäder till de drabbade.

Alla har jobbat febrilt. Cheferna i Shine och WebSearch har fixat fram tält, mat, verktyg och transporter. Jag och Bina ledde ett team byggnadsarbetare ut på landsbygden till byn Jyamrung där vi jobbat i flera år. De flesta husen är raserade. Skolan har kollapsat helt. Vi tackar alla hinduismens gudar att det var lördag så inga barn var i skolan. Vi har delat ut 3 ton mat och 250 presenningar (vilket blir tillfälliga skydd för 2500 personer). Men det allra viktigaste var att komma igång med återuppbyggnaden.

building

“Byggnadsarbetarna vägrade ta emot betalning. De jobbade 12 timmar om dagen i stekande sol med att bygga, riva och lära ut.”

Fyra nepalesiska byggnadsarbetare (som tidigare byggt vår brickettfabrik) följde med. De vägrade ta emot betalning. De jobbade i 12 timmar om dagen i stekande sol. De lärde byborna hur man stöttar upp halvraserade byggnader. Hur man bygger temporära skydd av bambu och de gamla plåttaken med presenningar som väggar. De “räddade” massor av ris och mat ur rasmassorna. Sedan delade vi ut verktyg till byborna. Spadar, spett, plåtsaxar, hammare osv. Så att de själva kan bygga sina egna temporära hus.

Hjälp de drabbade i Nepal att hjälpa sig själva.
Vårt koncept är att hjälpa byborna att själva bygga upp sina egna temporära hus. Nästa steg blir ny skola och jordbävningssäkra hus att bo i. Bidra till vår insamling så att vi kan köpa in fler verktyg och samla ihop fler byggnadsarbetare. Bankgiro: 5698-1673 – Tuki Nepal

nails family digg tearing

 

 

 

 

 

One Response to Aldrig förr har jag sett så mycket mod och hjälpsamhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *