Build up Nepal – Blogg & nyheter

Efter jordbävningen behövs hus, skolor och småföretag.

July 12, 2015

Det är lika viktigt att bygga småföretag och skapa jobb som att bygga hus och skolor. Fattigdomen på landsbygden är det största problemet. För de som har råd att bygga sina hus av betong och stål har klarat sig bra. Men alla de fattiga bönder som själva byggt sitt hus av sten och lera har förlorat allt. 

Varje dag åker 1000 personer från Nepal för att gästarbeta i mellanöstern. De tvingas leva under slaveriförhållanden. För att de inte kan försörja sin familj i sitt eget land.  

Återuppbyggnaden av Nepal handlar om mycket mer än att bygga hus och skolor.För att skapa bestående förändring behövs jobb, småföretag och ekonomisk utveckling på landsbygden.

 

Vi har köpt in 3 maskiner för att skapa ”Stabiliserade mud blocks” av de pengar som samlats in.

Väntar på leverans… Man blandar 50% jord, med 40% sand och 10% cement, pressar ihop det till färdiga block (som riktigt stora legobitar). Maskinerna behöver ingen elektricitet och kan hanteras av lokala entreprenörer i byarna. Blocken muras ovanpå varandra och förstärks med armeringsjärn.

Vi kommer att ta med oss maskinerna ut på landsbygden. Vi börjar pressa block och bygga en skola. Vi samarbetar med existerande och nya entreprenörer. De får lära sig tekniken och hur man bygger. När skolan är klar hyr vi ut maskinerna till lokala entreprenör som kan fortsätta pressa block och sälja hus till de andra byborna. Vi räknar med att en maskin sysselsätter 6-8 personer.

 

Monsunregnet öser ner över Nepal.

Det är omöjligt att bygga just nu. Familjer bor i temporära översvämmande plåtskjul. Några har inte ens det. I distriktet Sidupalchowk har 95% av all bostäder förstörts. Situationen är hopplös.

Men alla hjälps åt. Den åtta åriga flickan tar hand om sin lillasyster när mamma jobbar på fälten och pappa gräver bland rasmassorna. Regnets smattrande mot plåttaken överröstas emellanåt av klingande skratt. Ramesh som jag träffar i Kathmandu har inte haft tid att komma tillbaks till jobbet på 2 månader då volontärarbetat med att bygga nya skolor på landsbygden. ”Jag har nog fått sparken.” Säger han stolt.

 

Bidra till vår insamling

Vi har startat en insamling tillsammans med driva-eget.se för bygga upp Nepal genom småföretagande.

Pengarna går direkt till fler maskiner, samt till att bygga skolor och hus. Läs mer på http://driva-eget.se/nepalinsamling 

Bankgiro: 5000-1270 (Föreningen Tuki Nepal). Märk betalningen med “Driva-eget”

Björn Söderberg

Comments are closed.